Studenten vs Stress

STAD studeren

De examens komen er alweer bijna aan, dat betekent stress! Heb jij je boeken al voor je neus of heb je geen idee hoe je moet gaan leren? Dan hebben wij hier de beste studie tips voor jou!

Samen met Mirella Flinterman zijn wij gaan zitten om te praten over studiestress. Mirella is namelijk docent op het Nova College en is eigenaar van Studerenzonderstress. Door middel van haar methodes, helpt ze studenten te leren zonder stress.

Beelddenken
Mirella is trainer beelddenken. Maar wat houdt beelddenken eigenlijk precies in? Als je een beelddenker bent, houdt dat in dat jij meer in beeld denkt dan in taal. Bijvoorbeeld, iemand zegt tegen jou het woord stoel, denk jij dan aan een stoel of het woord stoel? Mensen die aan het beeld van een stoel denken, zijn meer beelddenker dan taaldenker. Rond de 12 jaar hoort de balans tussen beeld -en taal denken in evenwicht te zijn, maar als je dus te veel in beeld denkt, kan dit voor leerproblemen zorgen.

Hierbij kan Mirella jou helpen, door dit zodanig te trainen dat er een balans ontstaat tussen beelddenken en taaldenken. Een voorbeeld, wanneer je gaat leren onthoudt een beelddenken makkelijker als hij de woorden aan kleuren en illustraties koppelt.   Doordat je dus eigenlijk beeld maakt bij de definities, is de geleerde stof voor een beelddenker beter te onthouden.

Tips voor studeren
Er zijn verschillende manieren waarop iemand kan reageren op stress. Ze kunnen bevriezen, het constant voor zichzelf uitschuiven en heel veel studie ontwijkend gedrag vertonen of ze gaan juist het tegenovergestelde doen en extreem veel gaan leren, niet uitgaan, niet iets leuks voor je zelf doen, niet relaxen, gewoon leren leren leren! Als je jezelf hierin herkent dan heeft Mirella deze tips voor jou!!! Die wij met jou mogen delen. Hoe tof is dat!?

• Voor studenten die telkens studeren voor hun uit schuiven: het beste wat je kan doen is een beetje lief zijn tegen jezelf en zeggen: “Nu een hoofdstuk en daarna ga ik even gamen” dan is het een stuk minder eng dan als je zegt “nu ga ik studeren van 12:00-18:00”

• Voor de studenten die niks anders doen dan leren en zoveel stress hebben dat ze bang zijn iets anders te doen heeft Mirella het advies om duidelijk een momentje voor jezelf in te plannen. Wees lief tegen jezelf en kies een paar momenten op de dag om te stoppen met wat je aan het doen bent. Ga wat eten, doe even wat anders en relax je lichaam en geest.

Tijdens een examen of toets
Tijdens een examen of een toets is het vaak spannend, maar hoe kan je deze spanning nou goed onder controle houden? Mirella geeft in haar training meerdere tips over dit soort stressvolle situaties. Een grote tip tegen piekeren is volgens Mirella even rustig tot jezelf komen door op je adem te letten. Dit kan je doen door je handen op je knieën te leggen en bij elke inademing met je gedachten naar het puntje van je vingertop te gaan en bij elke uitademing weer naar beneden. Zo volg je alle vijf de vingers aan een hand. Door je hierop te concentreren verplaats je de aandacht even naar je hand en maak je je hoofd even helemaal leeg. Hierna merk je dat je een stuk rustiger weer verder kan gaan met het examen of de toets waar je mee  bezig was. Het kost je maar een minuut! Wat ook goed kan helpen om een examen of toets goed te maken is goed uitgerust beginnen. Goed uitrusten begint met vroeg naar bed gaan en lekker lang slapen. Als je door de spanning niet in slaap komt is de ‘Bodyscan’ een goede oefening om te ontspannen. Dit is een oefening waarin je met je aandacht van je voeten tot je hoofd gaat bij elke ademhaling die je doet. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel.

Ga jij over een paar weken je examens in en wil je nog wat persoonlijke tips van Mirella over hoe je zonder stress kan leren en presteren? Kom dan 2 mei om 2 uur naar de Studiestek aan de Gasthuisvest 47 A. Het kost maar tien euro. Laat wel voor dat je komt even aan Puck weten dat je er bij bent, via: puck@stad-haarlem.nl 

Van student Voor student
Vera: voor mij is studeren nooit een probleem geweest ik kan mijzelf goed motiveren en ik kan lang geconcentreerd blijven.  Ik motiveer mij zelf door in de avond te studeren. Als ik in de middag aan school ga vind ik het lastig doordat ik veel meer andere activiteiten wil doen. In de avond is het rustiger in mijn hoofd en concentreer ik mij automatisch beter.

Thomas: studeren is echt een struggle voor mij, ik heb heel veel moeite om mijzelf tot studeren te brengen. Het enige wat mij kan helpen en motiveren is samen met iemand of met een groep naar de bieb te gaan. Dan kan ik mij veel makkelijker focussen en werkelijk studeren. Mijn tip naar iedereen is als je moeite hebt thuis te studeren ga naar de bieb! of neem een vriend of meerdere vrienden mee en ga samen met hun studeren. Je kunt ook naar de Studiestek komen om samen te studeren!

Wij hopen dat deze tips jullie zullen helpen en we wensen jullie veel succes met je examens!!!!!

Deel dit via:
redactie