Makathon Zorg en Welzijn

Iedereen moet richting kunnen geven aan zijn of haar eigen leven, ook als je daarvoor een beroep op anderen moet doen. Dit is waar alle deelnemers, die deelnamen aan de Makathon, voor staan!

Tijdens de Makathon Zorg en Welzijn die plaats vond op 15, 16 en 17 mei 2019, werkten studenten (van techniek, ICT en zorg- en welzijnsopleidingen) samen met professionals aan uitdagingen van cliënt en/of kind. In teams gingen zij op zoek naar slimme technologische oplossingen die nodig zijn om zelfregie voor cliënt en/of kind mogelijk te maken. Bij zelfregie gaat het om zelf kunnen bepalen en eigenaarschap. Alle mensen ongeacht leeftijd moeten vanuit de eigen kracht, motivatie en contacten, binnen de grenzen van wat er mogelijk is, zoveel mogelijk zelfregie houden. Dit is niet voor iedereen even vanzelfsprekend, om die reden zijn de slimme oplossingen die bedacht zijn tijdens de Makathon hard nodig!

Na drie ontzettend drukke, leerzame, slimme en vooral actieve dagen was het op vrijdag 17 mei om 17.00 uur tijd voor de pitches! Net daarvoor gingen de juryleden langs bij alle teams om de eindproducten te bewonderen, maar nu was het voor de teams echt tijd voor: SHINE! De 12 teams kregen allemaal 3 minuten de tijd om hun idee voor een ontzettend groot publiek te presenteren. In 3 minuten tijd konden zij de juryleden er nog 1 keer van overtuigen dat het door hen bedachte idee, echt de aller aller beste was!

Vanuit STAD, Stichting Talents And Dreams, mochten we hierbij aanwezig zijn en dat was natuurlijk smullen. Want wij zijn gekke op concepten waar jongeren aan hebben gewerkt. We keken dan ook onze ogen uit en onze oren klapperde van al het briljants wat we hoorden: van Jippie de wandelkar, waardoor een wandelkoord binnen nu en heel snel verleden tijd gaat zijn voor impulsieve kinderen. Tot de interactieve speelmat, waardoor hulpverleners op een leuke manier vragen kunnen stellen hulpbehoevende jongeren. We werden van alle ideeën even enthousiast! Hoe gaaf is het dat dit soort ideeën in drie dagen tijd kunnen ontstaan?! En daarbij zou het zou nog toffer zijn als straks ook heel veel mensen met deze mega slimme oplossingen geholpen zijn! Eigenlijk vinden wij dat alle teams stuk voor stuk een winnaar zijn! Maaaar.. Uiteindelijk kan, zoals bij elke wedstrijd, er maar 1 de echte echte de winnaar zijn.

De aanmoedigingsprijs ging naar het team dat Brenda Beslist bedacht. Voor Brenda ontwierp het team een speciaal voor haar ontworpen tablet, zodat Brenda in de toekomst veel meer zelf kan bepalen. Door de sensoren en de aangepaste handvaten kan Brenda de tablet zelf bedienen en aangeven wat zij wilt, denkt en voelt.

De derde prijs ging naar het team dat een lamp ontwierp waarvan de kleuren van het licht aangepast kunnen worden op de emotie van de persoon die er gebruik van maakt. Daarnaast speelt deze lamp ook muziek af, waardoor de lamp volledig aangepast kan worden om de emotie van de persoon en kalmerend werkt.

De tweede prijs werd uitgereikt aan het team dat een applicatie ontwierp voor de medewerkers van een zorgorganisatie. Deze app maakt namelijk voor de medewerkers inzichtelijke welke bussen er voor de cliënten rijden en hoeveel cliënten gebruik maken van deze bus. Zo wordt het voor de medewerkers super snel inzichtelijk of er nog plek is in de bus voor een van hun cliënten en kan er optimaler gebruik gemaakt worden van de ritjes die de bus rijdt.

En dan de eerste prijs.. Tromgeroffel! De eerste prijs ging naar het team dat Bart de Kalmeerbeer ontwierp. Eigenlijk kon dat al bijna niet anders, want de ‘conceptversie Bart’ was al direct in gebruik! Op de kalmeerbeer zitten drie smileys, waarmee een cliënt aan kan gegeven hoe hij zich voelt. Wanneer de cliënt dan ‘s nachts wakker wordt, kan hij eigen geven hoe hij zich voelt en zal de beer de stem van zijn begeleider of een muziekje afspelen, zodat de cliënt of kalm blijft of kalmeert. Daarnaast wordt het antwoord van de cliënt direct doorgestuurd naar zijn begeleider, waardoor de begeleider op de hoogte is van hoe de cliënt zich voelt. Een goed idee, om op speelse manier voor korte lijntjes tussen cliënt en begeleider te bewerkstelligen. Gefeliciteerd, met de overwinning!

Echt te gekke ideeën! We zijn dan ook ontzettend vermaakt en vol inspiratie weer naar huis gegaan. Mocht er volgend jaar weer een editie plaatsvinden, dan hopen we er weer bij te zijn. Wellicht dan alle dagen, dat zou super tof zijn ;)! Esther van Gog, van het Nova College, bedankt voor deze leuke uitnodiging.


Ben jij nou na het lezen van dit stuk helemaal enthousiast geworden van het idee dat je binnen 3 dagen zoveel toffe ideeën kan genereren voor een vraagstuk? Of borrelt er bij jou zelf nu een mega goed idee op? Laat het ons weten! We denken graag met je mee. Zoals we eerder al zeiden we worden vanuit STAD warm van toffe ideeën van jongeren. We horen dan ook graag van je.

Deel dit via:
Birgit