Realiteit ontbreekt

Mental Media 2

Anno 2021 komen we er niet meer onderuit, we maken elke dag gebruik van social media en worden zo bewust, maar vaak ook onbewust vanuit alle hoeken ‘geinfluenced’. Denk aan Facebook, Snapchat, tiktok, maar de grootste boosdoener blijkt toch echt Instagram te zijn. Elke dag zien we de meest perfecte fragmenten uit het leven van mensen die we kennen en niet kennen. Of dit altijd realistische, onbewerkte beelden zijn? Tuurlijk niet. Het is een soort ideaalbeeld geworden om te streven naar perfectie, dat we daarbij gebruik maken van facettune en filters vermelden we er liever niet bij. Zolang de buitenwereld maar gelooft dat het echt is. 

Maar wat doet dit nou eigenlijk met onze mentale gezondheid? In 2017 concluderen Britse onderzoekers van de Royal Society for Public Health al dat sociale media, en dan met name Instagram, de mentale gezondheid negatief beïnvloeden. Ze geven hierbij als uitleg dat wij onszelf continue onbewust vergelijken met wat wij van anderen lezen of zien. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat de perfecte posts van mensen die we kennen ons meer negatief beïnvloeden dan bijvoorbeeld de posts van celebrities.

We blijken te geloven in de illusie dat anderen er 24/7 glamorous uitzien, super gelukkig zijn en het beste leven hebben, terwijl we niet weten wat er echt schuilt achter het Instagram account van een persoon. De realiteit ontbreekt. 

Er ontstaat steeds meer behoefte naar onbewerkte, pure content. De accounts die dit al wel laten zien vallen daarom goed in de smaak. Hieronder een lijstje van mijn persoonlijke (Nederlandse) favoriete insta accounts: 

@rianne.meijer – voor realistische (en vooral grappige) content 
@vivianhoorn –  voor zelfacceptatie 
@joanvdherik –  voor bodypositivity 
@thegoodquote – voor inspirerende, positieve quotes 
@thirdeyekingdom – voor creatieve inspiratie

Natuurlijk is het gebruik van social media ook positief, zo kunnen we ons er eindeloos door laten inspireren, brengt het mooie initiatieven tot stand, kun je je netwerk ermee verbreden, worden we geïnformeerd over zaken waar we ons hard voor kunnen maken en natuurlijk is het scrollen op die platformen heerlijk tijdverdrijf. Maar zoals voor wel meer geldt; scroll met mate en onthoud dat niemand perfect is en we allemaal wel eens een slecht voelen. 

En dat is oké.


Bron: Social media: Dit doet het met je mentale gezondheid. (2020, 22 september). Gids in Gezondheid.


Geschreven voor Eline.

Deel dit via: