Heb jij ook een goed idee?

Gedachtengang

Jongeren worden vanaf een hele jonge leeftijd geconfronteerd met “levensbepalende” keuzes zoals, welke opleiding ga je doen? Welke hobby’s wil je opgeven om je schoolprestaties niet te verkloten? En nog veel meer! Veel jongeren geven aan dat deze keuzes hun stress geeft, maar weet je eigenlijk wel welke keuzes je allemaal hebt gemaakt? Om die reden hebben Anouk (17 jaar) en Britney (20 jaar) Gedachtengang in het leven geroepen. Gedachtengang confronteert je met keuzes en stellingen, die jou en misschien ook wel jouw ouders, het besef zullen geven, hoeveel druk er eigenlijk staat op de jeugd van tegenwoordig.

Dit project zal worden uitgevoerd door Anouk en Britney, waarbij zij hun eigen ervaringen en gevoelens combineren met die van de 2.7 miljoen jongeren die struggelen met prestatie- en keuze druk. Het mentale welzijn van jongeren is niet altijd positief en dat moet nu echt veranderen, vinden zij.

Gedachtengang confronteert de deelnemende jongeren met keuzes en stellingen, die hen en misschien ook wel hun ouders, het besef zullen geven, hoeveel druk er eigenlijk staat op de jeugd van tegenwoordig. Deze vragen en stellingen worden op verschillende manieren – bijvoorbeeld door een brief aan de muur of een schildering – gepresenteerd aan de mensen die de stap hebben durven zetten.

Aan de deelnemende jongeren – en wellicht aan hun ouders – wordt gevraagd om hun antwoorden op te schrijven op het daarvoor bedoelde antwoordenformulier. Door het invullen van dit formulier zal de deelnemer geconfronteerd worden met zijn of haar eigen antwoorden. Hiermee willen Anouk en Britney laten zien hoeveel keuzes jongeren moeten maken. Hoe vaak zij ‘ja’ zeggen terwijl zij ook ‘nee’ konden zeggen. En hoe hoog prestatiedruk is, die als maar hoger lijkt te worden. Zo wordt de Gedachtengang een bewustwordingscampagne.

Laten we met elkaar een punt zetten achter Quarterlife crisis. Durf jij de confrontatie aan? En laat je een positieve quote achter voor de deelnemers die jou zullen volgen? Zo moedigen we elkaar aan en zullen we gezamenlijk de eerste stappen zetten naar een maatschappij die geen Quarterlife crisis meer kent.


Durf jij een stap te zetten in de Gedachtengang? Gaaf! Als Anouk en Britney een mail stuurt naar redactie@stad-dordt.nl, dan zullen zij jou verder informeren over de mogelijkheden en het project.


Naast de Gedachtengang hebben Anouk en Britney ook de Gedachtenroute in het leven geroepen. Een stadswandeling door Dordrecht die deelnemers uitdaagt om met elkaar in gesprek te gaan over de Quarterlife crisis. Een extra middel om jongeren – en wellicht hun ouders – bewust te maken van hoe groot het Quarterlife crisis probleem is.

Thema: Quarterlife Crisis