Heb jij ook een goed idee?

www.sportdagopmaat.com

Autisme is voor veel mensen iets wat zij als zwakte en beperking zien. Dit komt omdat er nog steeds een verkeerd beeld heerst over autisme. Als iemand zegt: ‘ik heb autisme’, dan hebben de meeste mensen een vooroordeel over hoe iemand met autisme eruit ziet. ‘Mensen met autisme zijn niet goed in het voeren van een gesprek’, ‘zijn niet goed in het uiten van hun emoties’ en ‘kunnen niet meekomen in de maatschappij’. Terwijl er geen ‘standaard’ autisme bestaat. Elk persoon met autisme is op zijn eigen manier uniek! Jongeren met autisme krijgen nog steeds niet de positieve aandacht die deze mooie doelgroep verdiend. Ieder persoon verdiend een podium waar naar hem/haar wordt geluisterd!

Sjaak (21 jaar) zit vanaf zijn zesde op voetbal bij VV Drechtstreek in Papendrecht. Hij wilde altijd zo hoog mogelijk voetballen en deed alles om wedstrijden te winnen, misschien soms zelfs ten koste van een ander. Het was zo prestatiegericht dat hij op een bepaald moment het plezier helemaal kwijt was in het voetballen. Op dat moment besloot hij om verder te spelen in een vriendenteam waar hij op de dag van vandaag nog steeds in speelt. Sjaak heeft het plezier in voetbal dan ook weer helemaal teruggevonden en een hoop dingen geleerd zoals: het leggen en onderhouden van sociale contacten, samenwerken, ontspannen, genieten en lachen. 

Een aantal maanden geleden besloot Sjaak dat hij dit gevoel ook graag met andere jongeren met autisme wilde delen. Zo ontstond de eerste editie van Sportdag op MAAT. Een sportdag voor jongeren met autisme, waarbij bijvoorbeeld winnen en verliezen geen rol speelt. Alleen is het organiseren van deze sportdagen naar mijn idee niet voldoende om het verkeerde beeld dat er over autisme heerst binnen de maatschappij weg te nemen. Om die reden besluit ik een volgende stap te zetten en www.sportdagopmaat.com te lanceren. 

Met deze website wil Sjaak dat taboes worden doorbroken, informatie over autisme wordt verleend en persoonlijke verhalen worden gedeeld. Hij vindt het namelijk dat het belangrijk is om vooroordelen weg te nemen en mensen te voorzien van de juiste informatie. Waarbij het niet alleen gaat om deskundige informatie, maar vooral ook om informatie van een ervaringsdeskundige. Op de website wil hij als rolmodel informatie delen d.m.v. het delen van video’s en blogs. Daarnaast wil Sjaak met deze website ook kijken hoe hij jongeren met autisme meer sportmogelijkheden aan kan bieden. Zo wil Sjaak iedereen kennis laten maken met (nu nog) het taboe autisme en laten zien wat er mogelijk is. 

‘Zelf kreeg ik op 18 jarige leeftijd de diagnose autisme. Hierdoor weet ik hoe het is om te sporten met autisme, maar ik ken hierdoor ook de vooroordelen die mensen in het dagelijks leven hebben: ‘mensen met autisme kunnen niet communiceren’, ‘zijn verstandelijk beperkt’ en ‘kunnen niet meekomen in de maatschappij’. Dit zijn vooroordelen die raken en niet thuishoren in onze samenleving. www.sportdagopmaat.com biedt het podium die deze jongeren verdienen.’

Sjaak Schippers