Heb jij ook een goed idee?

MOM END.

De meeste jongeren hebben er vast al eens van gehoord, de ‘Onderwereld’. Het lijkt wellicht ver weg, maar is dichterbij dan je denkt. Jongeren worden steeds vaker prooi van slimme criminelen, die hen werven voor een goed bedrag. Criminelen werven leerlingen om drugs te vervoeren, illegaal vuurwerk te verhandelen, henneptoppen te knippen of geld wit te wassen. Dit alles noem je ondermijning. De verleiding is voor sommigen groot, want er kan snel, veel geld verdiend worden. Voor jongeren nu wellicht extra aantrekkelijk, omdat veel bijbaantjes door de coronapandemie en de gevolgen daarvan zijn gestopt. Des te belangrijker is de vraag: hoe stoppen en voorkomen we dit?

Britney (21), Liam (18) en Anouk (17), hadden al wel eens van het onderwerp ‘ondermijning’ gehoord, maar wisten pas echt wat ondermijning betekende, toen zij verder onderzoek deden naar het onderwerp. Ondermijning staat veel dichter bij hen, dan dat zij dachten. Hoewel Britney, Liam en Anouk zelf niet direct betrokken zijn bij de onderwereld, zien zij wel dat een deel van hun netwerk deel uitmaakt van dit maatschappelijke probleem.

MOMEND. is een documentaire over ondermijning met in de hoofdrol moeders. De moeders die Britney, Liam en Anouk uitnodigen, zijn niet zomaar moeders. Deze vrouwen zijn moeders van jongeren die zich hebben bevonden – of zich nu nog steeds bevinden – in de ondermijning wereld. Voor veel jongeren is hun moeder of hun vrouwelijke opvoeder zijn of haar grootste voorbeeld. Om die reden zijn zij er van overtuigd dat als moeders hun verhaal, emotie en verdriet delen, de documentaire een middel is om preventief te kunnen handelen. Door hun verhaal in beeld te brengen willen Britney, Liam en Anouk andere jongeren shockeren en hopen zij jongeren weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Met als doel dat minder jongeren voor een criminele carrière kiezen.

In praktijk bleek het lastig om deze doelgroep voor de camera te krijgen. De doelgroep is moeilijk te vinden en wanneer er contact was met de doelgroep, dan gaven de moeders aan dat zij hun verhaal liever niet deelden. Om die reden besloten Britney, Liam en Anouk een MOMENTje te vragen aan hun stadsgenoten. Want wat weten we nu eigenlijk over het onderwerp ondermijning? Denken wij – Britney, Liam en Anouk – er misschien te luchtig over? Of krijgen we het met elkaar toch voor elkaar ondermijning te stoppen?

Verschillende Dordtenaren namen plaats voor de camera en wilden delen wat zij over het onderwerp Ondermijning weten. Met de documentaire MOMENT. willen Britney, Liam en Anouk laten zien dat het echt belangrijk is dat moeders (mom) hun verhaal als nog gaan delen en er hopelijk op deze manier een einde (end.) komt aan ondermijning.


De naam MOMEND. hebben Britney, Liam en Anouk om verschillende redenen bedacht. De MOM in MOMEND. staat voor moeders omdat we die juist in het licht willen zetten. De END staat voor end of the movie. MOMEND. zeg je ook als “moment”, omdat er op dit moment gehandeld moet worden en je er een moment voor moet nemen om deze mini-docu tot je in te nemen.

Thema: Ondermijning
Fase: Concept fase