Heb jij ook een goed idee?

De Grote Ritalin Kennisquiz

De meeste studenten kennen het wel: je hebt over twee dagen een tentamen en voor die tijd moet je ook nog twee verslagen inleveren. Druk druk druk. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Afgelopen weekend heb je het laat gemaakt, dus je hebt echt geen energie om je te concentreren. Dan schiet je opeens te binnen dat je studievriend laatst zei dat hij ADHD heeft en hiervoor ritalin gebruikt. Precies wat je nodig hebt! Je appt je studievriend of je voor een tientje even een paar ritalinnetjes van hem mag hebben. Natuurlijk zegt hij ja, hij weet immers hoe druk we het soms hebben. Je stapt op de fiets en binnen een kwartier sta je voor zijn deur, jullie maken even een praatje en hij overhandigt je de pillen. Bij vertrek roep je luchtig: Stuur maar een tikkie!

Dit klinkt als een redelijk onschuldig verhaal. Echter heb je zojuist gelezen over een drugsdeal. Ritalin is namelijk verwerkt in de opiumwet. Het staat op lijst 1 onder de naam methylfenidaat en is hiermee dus een harddrug. Dit maakt het bezit, productie, verkoop en export strafbaar. Gebruik van ritalin is echter niet strafbaar. Ook is bezit van de ADD/ADHD medicatie niet strafbaar als deze aan de desbetreffende persoon is voorgeschreven. Dit kan door hen gewoon in grote hoeveelheden bij de apotheek opgehaald worden.

Senna, Jonne en Wan Dong willen dit probleem onder studenten aan de kaak te stellen. Als (door)verkopers zich bewust zijn van het feit dat zij in theorie drugs dealen en dat dit strafbaar is, zou dit al effect kunnen hebben in het bestrijden van dit probleem. Ook bewustwording over het feit dat zij met de verkoop potentieel medestudenten in gevaar brengen, zou al kunnen bijdragen aan de oplossing. Het doel van de campagne is om studenten te informeren en om bewustwording te creëren, zodat zij met de juiste kennis op zak beslissingen kunnen maken rondom Ritalin.

Bewustwording creëer je door veel voorlichtende informatie te verspreiden. Gedurende de campagne De Grote Ritalin Kennisquiz zullen er verschillende posters worden opgehangen rondom Utrecht Science Park. Studenten moeten niet meer om de posters heen kunnen. Ze zullen in de Universiteits- en Hogeschool gebouwen te vinden zijn in de kantine/Food Court, bibliotheken, gangen, toiletten, etc. Ook in winkels rondom de gebouwen, zoals de Spar University en de Primera zullen de posters te vinden zijn. Op deze posters zijn informerende teksten te vinden, waarin de risico’s en gevaren van doorverkoop en oneigenlijk gebruik van Ritalin worden benadrukt. Het doel is 10 verschillende feitjes, verspreid over 100 posters.

Op de poster vind je een QR-code met een link naar het aanmeldformulier voor De Grote Ritalin Kennisquiz. Deze online quiz zal aan het einde van de campagne, op dinsdag 21 december 2021 plaatsvinden. Dit zal via een kahoot of een andere quiz website gaan. Tijdens deze quiz zal de kennis over Ritalin onder de aangemelde studenten getoetst worden. Hier zal ook veel informatie van de posters in terug komen. Zo is er voor de deelnemers een doel om de feitjes bewust voor te onthouden. De winnaar van de quiz zal een mindfulness cursus winnen, een alternatief om je concentratie te verbeteren. Ook kan via deze quiz getoetst worden of het verspreiden van de info zijn vruchten heeft afgeworpen.

De studenten die zich aanmelden voor De Grote Ritalin Kennisquiz moeten binnen de gemeente Utrecht wonen. De aanmelding sluit op donderdag 16 december 2021, drie werkdagen voor de online quiz. Op het aanmeldformulier geven zij hun adres door. Een aantal dagen vóór aanvang van de kennisquiz ontvangen de deelnemers een goodiebag aan huis. Hier in vinden zij een nep pillendoosje, met daarin een bijsluiter. Deze bijsluiter zal nodig zijn bij het maken van de quiz. Ook zijn er in de tas leuke goodies als pennen en sleutelhangers te vinden. Naast deze extra’s zitten er ook items in die kunnen dienen als alternatief om de concentratie een boost te geven. Denk hierbij aan snacks of bepaalde fruitsoorten die hier aan bijdragen. Ook een kortingscode voor een winkel waar ze supplementen en vitamines verkopen mag niet ontbreken. Zo komen de deelnemers op nieuwe natuurlijke manieren om de tentamenweek door te komen.

De campagne zorgt voor meer kennis onder studenten over de risico’s en gevaren van het (door)verkopen en oneigenlijk gebruik van Ritalin. Hierdoor zullen studenten bewuster om gaan met dit ADD/ADHD medicijn. Zij kennen de feiten rondom Ritalin en zullen dit vaker meenemen in de overweging om Ritalin door te verkopen of oneigenlijk te gebruiken.

Thema: Ondermijning