Waarom zou jij moeten gaan stemmen?

Laten we eerlijk wezen: het klinkt allemaal als een saai ‘ver-van-mijn-bed’ gedoe. Toch is het dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit om wel te gaan stemmen. De gemeente is verantwoordelijk voor veel meer zaken dan de meeste mensen – vooral jongeren  – denken en weten. 

Wanneer we voor de landelijke verkiezingen een stem mogen uitbrengen lijkt het wel alsof we het allemaal een stuk serieuzer nemen. Vaak wordt er gedacht: “Ja, die mensen zijn verbonden met de Tweede Kamer, dus die kunnen écht een verschil maken. Leden van de gemeenteraad vergaderen altijd maar wat.” Niks is minder waar. In de afgelopen jaren zijn er steeds meer taken van de overheid bij de gemeente neergelegd. Dit is helemaal geen gekke gedachte aangezien de gemeente veel dichterbij zijn eigen inwoners staat dan een landelijke partij.

“Maar waar beslist de gemeente tegenwoordig precies over?” Hoor ik je vragen. Wel, heb je even? Allereerst kijken ze naar de woonomgeving. Moeten er meer koop- of huurwoningen in jouw dorp of stad komen? Zijn alle wegen begaanbaar of moeten er misschien nieuwe wegen of voet- en fietspaden aangelegd worden? Hoe zit het met de veiligheid in jouw woonomgeving? Moeten er wellicht meer camera’s komen om de veiligheid te kunnen garanderen. En hoe zit dat met het milieu in jouw woonplaats? Is er genoeg groen, of zou er wel wat meer mogen komen? Voor mensen die zonder werk komen te zitten, bepalen zij wanneer iemand recht heeft op een bijstandsuitkering. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor jeugdzorg en de lichte langdurige zorg en begeleiden zij mensen met een arbeidsbeperking naar een passende baan. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Best wel veel he? En het zijn ook niet zomaar zaken. Met de komende gemeenteraadsverkiezingen bepaal jij dus welke mensen er over deze zaken gaan beslissen. Misschien ken jij mensen uit jouw gemeente die hier hele goede ideeën over hebben en kun jij je stem op één van hen uitbrengen. Of wellicht staan er juist mensen op de kieslijst die jij absoluut niet geschikt vindt en stem je daar dus niet op.

Deel dit via:
redactiedordt