Rolin den Heijer wil voor jongeren het verschil maken

Het idee dat het altijd beter kan in Dordrecht, terwijl het eigenlijk goed gaat. Maar het feit dat er zoveel jongeren in een stad wonen waar eigenlijk te weinig aandacht aan hen wordt besteed, en het juist voor jongeren beter kan, heeft Rolin den Heijer (27) doen besluiten de politiek in te gaan. Als één van de jongste raadsleden in de gemeenteraad van Dordrecht wil hij met de VVD de Dordtenaar weer trots laten zijn op Dordrecht. Maar hoe wil hij dat doen? En hoe ziet Dordrecht dan wel voor zich? “De stad was erg leuk als een soort openlucht museum voor ouderen mensen, maar voor jongeren was er eigenlijk vrij weinig te doen.”

Rolin’s politieke interesse begon al in zijn tiener jaren. Hij ging op die leeftijden al naar politieke bijeenkomsten van verschillende partijen. “Toen begon het ook wel een beetje te kriebelen, en dacht; volgens mij gebeurt er vrij weinig. En wat voor politiek echt belangrijk is zijn resultaten boeken, maar ook ervoor zorgen dat we het allemaal belangrijk gaan vinden.”

“Het was echt gewoon omdat ik zelf ook jong was en dacht, er is hier voor mij gewoon te weinig.” Rolin is zelf ook opgegroeid in Dordrecht en vindt het zonde om mensen te zien verhuizen naar andere steden omdat ze geen betaalbaar huis kunnen vinden of hun studie buiten de stad is. “En ja toen heb ik gedacht, nee dat vind ik niet eerlijk. En dan kan ik daar wel over gaan schreeuwen of boos over worden of op Twitter er over schrijven. Ik kan ook gewoon denken, misschien moet ik het wel gewoon zelf doen en moet ik me aansluiten bij een politieke partij die dat ook belangrijk vindt en daar dan gewoon voor gaan strijden.”

Rolin denkt dat jongeren politiek nog steeds associëren met oude duffe mensen. “En helaas is dat ook zo.” Maar dat is volgens Rolin niet de enige reden dat jongeren niet meer met de politiek bezig zijn. Hij denkt dat zij het ook spannend vinden. “Dat ze het gewoon spannend vinden om echt te zeggen waar je voor staat. En dan moet ik eerlijk zeggen, dat ervaar ik soms ook. Als ik zeg, je kiest er bewust voor om in de binnenstad te wonen. Dan kies je voor gezelligheid, dan kies je voor jongeren die uitgaan. Je wilt niet weten wat je dan over je heen krijgt in de gemeenteraad, of mensen in de stad. Uiteindelijk zijn jongeren natuurlijk ook echt in de minderheid. Dan moet er ook gewoon voor die mensen op gekomen worden. En ik denk dat jongeren dat ook heel goed zelf kunnen doen. dus laat ook van jezelf horen.” Volgens Rolin heb je ook niet altijd de politiek nodig om het verschil te maken, maar doe je het allemaal samen.

En juist dat samen werken vindt Rolin erg belangrijk. “Afgelopen jaren is er steeds meer mogelijk gemaakt. Extra terras ruimte geregeld voor de horeca, wonen boven winkels, we gaan kantoor panden transformeren zodat ook jongerenwoningen daar in kunnen. Én er komt een grote HBO naar Dordrecht met duizenden studenten. En ja, dan denk ik meteen al, dan zitten ze daar op het Leerpark. En dan moeten ze niet met hun treintje terug naar huis gaan, nee dan moeten ze naar de binnenstad komen om het hier gezellig te maken met z’n allen. Want ik vind het hier gewoon te stil.” Zelf heeft Rolin wel eens gevraagd of de horeca langer open mag blijven of dat er bijvoorbeeld versoepelingen komen met het geluid. “En als ik dat zeg krijg ik heel veel weerstand, maar ook veel complimenten.”

“Volgens mij hebben we de afgelopen twee jaar een soort HBO cursus stadsliefde gehad, omdat je eigenlijk nergens naartoe kon. En zij we eigenlijk stiekem allemaal meer van onze stad gaan houden, en is volgens mij nú het moment om daar op door te pakken.” Rolin wilt daarom graag jongeren stimuleren om met hun vrienden in Dordrecht uit te gaan en zegt ook om op mensen zoals hem af te stappen als je bijvoorbeeld een vet idee heb om Dordt gezelliger te maken.

Rolin wilt ook graag duidelijk maken wat de gemeente allemaal doen. Hij denkt ook dat jongeren niet genoeg beseffen. “Ik denk dat jongeren geen idee hebben dat wij kunnen bepalen dat je ergens meer geluid mag produceren bij het uitgaan. En ik denk dat jongeren ook niet weten dat wij kunnen bepalen of er meer horeca in bepaalde gebieden komt of dat terrassen worden uitgebreid. Of lagere belasting voor ondernemers.” Denk bij de gemeente ook aan het OV of meer woningen voor jongeren. Dat allemaal vindt Rolin zo belangrijk. “Maar volgens mij is voor jongeren het allerbelangrijkste dat dit gewoon gebeurt. Daarom adviseer is ze ook, stem op een kandidaat waar je in gelooft die dat kunnen realiseren. En de binnenstad is voor één van de belangrijkste speerpunten”

Politiek duidelijk maken, en laten zien dat partijen gewoon relaxed zijn. Maar zeker ook laten zien dat een partij levert, dat zijn dingen die volgens Rolin belangrijk zijn voor jongeren. “Stem gewoon op een stabiele partij, met mensen die snappen waar ze het over hebben, leveren, hun stinkende best doen. Laat je nou niet op korte termijn in de watten leggen en kies voor partijen die ook willen samenwerken en met jongeren willen samenwerken.”

Deel dit via:
redactiedordt