Heb jij ook een goed idee?

Se(cured)

Cybercriminaliteit, oftewel cybercrime, is een breed onderwerp met veel verschillende soorten voorbeelden ervan. Van de gehele Nederlandse bevolking zijn jongeren het grootste slachtoffer van cybercrime. Een hoop jongeren schamen zich en durven er ook niet zo snel over te praten. Hoe kunnen wij voorkomen dat deze jongeren slachtoffers worden en hoe zorgen we ervoor dat de slachtoffers erover praten en dat de daders ook worden aangepakt?

Soof (18) en Liam (19) van STAD-Dordt, gaan het project “Se(cured)” beginnen. Dit omdat zij zelf een erg negatief gevoel krijgen bij cybercrime. En dat de acties die worden opgezet ook allemaal niet erg “vrolijk” of “positief” worden gemaakt. Soof en Liam willen juist op een leuke manier dit belangrijke onderwerp bespreken. Soof: ‘Zo blijft het niet alleen bij ons, maar juist bij onze doelgroep beter hangen’.

Se(cured) is voor de jongeren die nog niet genoeg weten over cybercrime. En dat zijn er veel! Terwijl deze jongeren van 18 tot 24 jaar de grootste slachtoffer groep zijn met maar liefst 18%. Waarom wordt hier dan zo weinig aandacht aan besteed door die jongeren? Deze jongeren zijn de kwetsbaarste groep, een groep die erg veel op social media zit en het meest te maken heeft met alle vormen van cybercrime. 

Met Se(cured) willen Soof en Liam andere jongeren ervan bewust maken hoe gevaarlijk cybercriminaliteit is en hoe gemakkelijk cybercrime gepleegd kan worden. Tijdens het event willen zij jongeren testen op hoeveel zij over cybercrime weten en daarna ook “vaccineren” tegen deze gevaren. Zij toveren hiervoor het STAD Dordt kantoor om tot een vaccinatiestraat waar jongeren zich kunnen laten “inenten” tegen cybercrime. De bezoekers krijgen een tasje met een zelftest en zelf vaccinatie erin met alle info die ze nodig hebben. Eerst worden ze getest op hun kennis over cybercrime. En in plaats van een vaccinatie, zit er dan natuurlijk een papiertje in met de informatie en een QR code naar andere websites met info.

Ben jij er bij? Meer info volgt op de Instagram pagina: Se.cured. Check it out! Ja, of niet? Wie zal het zeggen? 😉

Thema: cybercriminaliteit
Resultaat: Event
Fase: Realisatiefase