Heb jij ook een goed idee?

De Kat en de Vis

Het internet en de sociale media die jongeren tegenwoordig gebruiken is het wilde westen van de moderne tijd. Toch blijkt niet iedereen op het internet altijd dezelfde goede bedoelingen te hebben en vormt dit een probleem. Deze ‘internet bandito’s’ maken van sociale media een vuurgevecht waar mensen toch vaker in belanden. Zo kan @Tanteliesbeth_023 zomaar gemakkelijk een oude vreemde man op Instagram zijn in plaats van jouw lieve overbuurvrouw. Daarom willen wij kinderen van komende generaties een leerzaam maar komisch kinderboek meegeven als reminder dat catfishing toch onderdeel is van onze internetcultuur. Het is daarom altijd goed om na te denken over wie er toch aan de andere kant van die username vastzit..

Het kinderboek De Kat & De Vis is een prentenboek gericht op de educatie van jonge kinderen over de gevaren van catfishen. Jongeren gaan vanaf een steeds jongere leeftijd namelijk het internet op en komen daarmee dus ook in aanraking met nep-accounts en mensen die deze misbruiken.

In het boek ga jij als lezer mee op zoektocht met De Vis naar een nieuwe vriend voor zijn eenzame bestaan sinds zijn huisgenoot door de wc is gespoeld. Aangezien hij in een vissenkom zit kan hij niet zelfstandig buiten zijn vissenkom treden dus doet hij wat elke andere vis zou doen: hij maakt een ‘Finnder’ account aan en gaat al swipende zijn zoektocht door. Hij komt volgende dag vroeg zijn vissen kasteeltje uit gezwommen en ziet dat hij een nieuwe match heeft. Een heel vriendelijk uitziende Kat heeft hem een lief berichtje gestuurd waarin de kat zijn schubben complimenteert. De Vis is verbaasd. Zijn vorige ontmoeting met een kat was veel vervelender, katten hebben toch altijd een hekel aan vissen? Ondanks de wat onheilspellende signalen is De Vis té enthousiast om deze vangst te laten gaan en gaat hij er helemaal voor. Maar dan…

De vis wordt neergezet als een nog naive internetgebruiker die zijn eigen keuzes baseert op de aandacht van anderen. Hij is dus makkelijk te manipuleren en dit overkomt hem dus ook. Dit is natuurlijk een groot onderdeel van zowel cyberpesten als het catfishen dat online voorkomt bij veel internetgebruikers. Zo is het boek een goede waarschuwing voor de jonge kinderen die nog niet heel ervaren zijn op het internet. Ook is dit natuurlijk herkenbaar voor oudere jongeren en zelfs volwassenen die zich ooit in deze positie herkend hebben. Een book for all ages dus!

Het uiteindelijke doel van dit mooie boek is om gedeelt te kunnen worden op scholen in een hele mooie hardcover editie. Bij Stad Haarlem Oost zijn wij er volledig van overtuigd dat wij met dit boek de huidige generatie op een bijna Disney-achtige manier jonge kinderen al socialer op hun socials te maken.

Stay Woke! 

Thema: social op je socials