Heb jij ook een goed idee?

Workshop Jongeren Van De Wereld

De Ideale Buurt

Jongeren Van De Wereld is een stichting die onderwijs, het sociale domein en sport met elkaar wilt combineren voor verschillende jongeren. Het doel hiervan is om een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van de jongeren, op welke manier dan ook. Om dit te kunnen realiseren probeert stichting Jongeren Van De Wereld met verschillende partnerorganisaties samen te werken om zo tot  workshops, uitjes en andere activiteiten te komen. Zo hebben de oprichters van Jongeren Van De Wereld ook STAD in Dordrecht benaderd voor een toffe workshop. STAD ziet overal een uitdaging in en ging daarom ook akkoord met dit idee, het verzorgen van een workshop voor kinderen tussen de 11 en 15 jaar oud, die iets kan bijdragen aan de ontwikkeling van de jongeren. Daarnaast was dit voor STAD Dordt een goede manier om contact te zoeken met jongeren uit een andere doelgroep.

J.V.D.W. x STAD Dordt; De Ideale Buurt

Het idee van de workshop is ontstaan door een eerdere ontmoeting met Young Leaders, die aan het begin van hun traject samen met de jongeren een ideale buurt gingen creëren. Hierbij liet Young Leaders de jongeren eerst hun huidige buurt omschrijven, om het vervolgens te transformeren naar hun idealen. Zelf vond STAD Dordt dit een tof idee, maar hier zou dan wel een toffe twist aan toegevoegd moeten worden, want het is pas STADs als het vernieuwing brengt. Zo is STAD Dordt op het idee gekomen om tijdens de workshop gebruik te maken van Lego, jawel, Lego.

Je zou kunnen zeggen dat de workshop dus een combinatie is van de twee verschillende methodieken die STAD en Young Leaders hanteren. Aan de ene kant zijn de jongeren dus bezig met het creëren van hun ideale buurt terwijl ze tegelijkertijd de STAD methodiek doorlopen. Hierbij is het doel dat jongeren kunnen inzien dat voor stichting STAD geen concept of idee te gek is en dat ze met een goed idee vooral bij STAD moeten aankloppen voor ondersteuning bij het opzetten van een tof project. De Lego werdf gebruikt voor visualisering van de ideeën van de jongeren.

De workshop startte met een klein spelletje, iets wat STAD vaker uitvoert bij stagiaires. In plaats van dat de workshop voerder zichzelf voorstelt is het aan de deelnemers om informatie op te zoeken over de workshop verzorger. Zo startte de workshop al met een opdracht en niet met een saai verhaal. Nadat de jongeren de informatie hadden gevonden, vulde de workshop gever dit eventueel aan. Vervolgens werd het spel; ‘Ik ben de enige die….’ gespeeld. Ook dit is weer een methode die gebruikt wordt door Young Leaders om te kijken of de deelnemers elkaar wel echt kennen. Na het spelletje was het tijd om langzaam de STAD methodiek te doorlopen d.m.v. het creëren van hun ideale buurt. Ze begonnen met een kleine introductie over STAD en welke toffe projecten STAD inmiddels heeft kunnen realiseren. Dit om de jongeren dus te verbazen dat niks te gek is voor stichting STAD.
Vervolgens gingen we aan de slag met positieve en minder positieve punten van de stad Dordrecht. Wat vinden de deelnemers nou echt tof aan Dordrecht en waar zien zij zelf graag verbetering in? Deze punten werden opgeschreven op het bord. Om de jongeren het te kunnen laten visualiseren, mochten ze de straten op in de wijk om dingen te fotograferen die zij zelf graag aantrekkelijker wilden maken. Hier werd vervolgens over gebrainstormd nadat de deelnemers op school terug kwamen. Na een brainstormsessie met elkaar kwam dan eindelijk het Lego gedeelte aan de beurt. Met behulp van Lego konden de deelnemers hun ideale project zelf vormgeven en visualiseren. Dit was nieuw voor STAD en een duidelijke twist in de STAD Methodiek. Toen alle bouwwerken klaar waren, konden de deelnemers het presenteren aan de rest van de klas en konden ze hier feedback op krijgen/geven. Op het einde van de workshop werd nog nadrukkelijk gezegd dat ieder project gerealiseerd kan worden en dat ze vooral bij stichting STAD kunnen aankloppen voor begeleiding, hulp of juist voor een brainstormsessie voor andere toffe ideeën!

De workshop voor Jongeren Van De Wereld werd uitgevoerd op vrijdag 4 november op het Dalton ISK in Dordrecht. Het Dalton ISK was een internationale schakelklas, het waren dus vooral jongeren met een andere nationaliteit.  Mocht je meer informatie willen over stichting Jongeren Van De Werekd? Klik dan hier


Fase: Afgerond