Heb jij ook een goed idee?

Project ARDA

“Addiction Reminiscing Dark Aspirations’’

Verslaving onder de jongeren is een wereldwijd probleem, ook in Nederland. Drugs, gokken, alcohol of zelfs gamen. Het probleem van een verslaving kan grote gevolgen hebben op de levenswijze van een persoon. Mensen die een verslaving op jonge leeftijd hebben gehad, zijn vaker geneigd om terug te vallen in hun verslaving of vinden het moeilijker om hun verslaving te stoppen. Soms kan het zo erg zijn dat je brein volledig gefocust is op deze verslaving en je dus niet meer echt normaal kan functioneren in het dagelijks leven. Daarom bedachten Niek (23), Jordy (20) en Junior (21) het concept “Project ARDA”.

Je hebt er vast wel iets van gemerkt, je loopt langs een casino en je ziet mensen schreeuwen over het geld dat ze hebben verloren of bekende verhalen van mensen die door het extensief gebruik van drugs of alcohol op straat zijn beland. Maar hoe kan je dit het best vermijden? 

Vanaf jongs af aan worden jongeren blootgesteld aan de wereld van drugs, gokken, technologie en alcoholgebruik. Dit gebeurt vaak door sociale media of hun levensomgeving. Denk bijvoorbeeld aan muziekvideo’s waarin wiet en geld een belangrijke rol spelen. 

Met “Project ARDA” wat staat voor “Addiction Reminiscing Dark Aspirations” wilden wij als STAD Dordt een mini-webserie opstellen van meerdere afleveringen. Elke aflevering duurde ongeveer 20 tot 30 minuten, daarnaast wilden we in elke aflevering een aparte verslaving aan licht brengen. Hiermee wilden wij laten zien wat de ergste gevolgen kunnen zijn, maar nog belangrijker, hoe je de betreffende verslaving het beste kon voorkomen.
Daarom gingen we naast het filmen van jongeren, ook op zoek naar experts die ons meer inzicht konden geven m.b.t. de verslavingen die we behandeld hebben. Ook wilden we vanuit het perspectief van een (ex)verslaafde graag hun dagbesteding en ervaringen documenteren. Hiermee denken wij dat wij met “Project ARDA” de denkwijze van jongeren hebben kunnen veranderen, om de jongeren bewust te maken rondom deze gevaren van verslavingen.

Deze mini-webserie wordt nog op YouTube geplaatst in overleg met de mensen die we geïnterviewd.

De eerste (pilot) aflevering is op donderdag 15 juni tentoongesteld in de bibliotheek van Dordrecht. Check documentaire hiernaast!

Thema: Fix The Gap
Fase: Afgerond