Project ARDA
“Addiction Reminiscing Dark Aspirations’’
Verslaving onder de jongeren is een wereldwijd probleem, ook in Nederland. Drugs, gokken, alcohol of zelfs gamen. Het probleem van een verslaving kan grote gevolgen hebben op de levenswijze van een persoon. Mensen die een verslaving op jonge leeftijd hebben gehad, zijn vaker geneigd om terug te vallen in hun verslaving of vinden het moeilijker om hun verslaving te stoppen. Soms kan het zo erg zijn dat je brein volledig gefocust is op deze verslaving en je dus niet meer echt normaal kan functioneren in het dagelijks leven. Daarom bedachten Niek (23), Jordy (20) en Junior (21) het concept “Project ARDA”.
Je hebt er vast wel iets van gemerkt, je loopt langs een casino en je ziet mensen schreeuwen over het geld dat ze hebben verloren of bekende verhalen van mensen die door het extensief gebruik van drugs of alcohol op straat zijn beland. Maar hoe kan je dit het best vermijden?
Vanaf jongs af aan worden jongeren blootgesteld aan de wereld van drugs, gokken, technologie en alcoholgebruik. Dit gebeurt vaak door sociale media of hun levensomgeving. Denk bijvoorbeeld aan muziekvideo’s waarin wiet en geld een belangrijke rol spelen.
Met “Project ARDA” wat staat voor “Addiction Reminiscing Dark Aspirations” willen wij als STAD Dordt een mini-webserie opstellen van meerdere afleveringen. Elke aflevering gaat ongeveer 20 tot 30 minuten duren, daarnaast willen we in elke aflevering een aparte verslaving aan licht brengen. Hiermee willen wij laten zien wat de ergste gevolgen kunnen zijn, maar nog belangrijker, hoe je de betreffende verslaving het beste kan voorkomen.
Daarom gaan we naast het filmen van jongeren, ook op zoek naar experts die ons meer inzicht kunnen geven m.b.t. de verslavingen die we gaan behandelen. Ook willen we vanuit het perspectief van een (ex)verslaafde willen we graag hun dagbesteding en ervaringen documenteren. Hiermee denken wij dat wij met “Project ARDA” jongeren hun denkwijze kunnen gaan veranderen, om zich bewust te maken rondom deze gevaren van verslavingen.
Deze mini-webserie zijn we van plan om op YouTube te plaatsen met overleg van de mensen die we interviewen. We zorgen dat we officieel toestemming hebben van de persoon door middel van een “Quitclaim”. Daarnaast zijn we van plan om middelbare scholen te benaderen en de leerlingen onze documentaire laten zien. Hiermee denken wij dat “Project ARDA” een groot succes kan gaan worden rondom de jongeren en dat jongeren zich bewuster worden over de gevaren van een verslaving.
De eerste (pilot) aflevering zal zeer binnenkort worden opgenomen. Houdt de instagram pagina van STAD Dordt goed in de gaten!
Thema: Fix The GapFase: Draagvlak Fase