Heb jij ook een goed idee?

United By The Grill

Al een aantal jaar komen er nieuwkomers naar Nederland toe, hun redenen hiervoor verschillen, het kan zijn door oorlog, economische problemen of een politieke mening. Maar, ze hebben allemaal hetzelfde probleem en dat is dat ze zich vaak niet direct thuis voelen in het land waar ze naartoe vluchten. Dit kan zijn door wederzijdse onbegrip tussen de Nederlanders en de nieuwkomers. Hier willen wij van STAD Dordt een verandering in maken. Namelijk met een buurt BBQ genaamd “United By The Grill”.

Wij zijn Junior (22), Jordy (21) & Rogier (21) van STAD Dordt. Wij hebben opgemerkt dat nieuwkomers zich niet snel thuis voelen in het land waar ze naar toe vluchten. Dit kan zijn omdat de inwoners van dat land geen kennis hebben of kunnen inzien wat zo’n persoon heeft meegemaakt om in het land te belanden waar ze naartoe zijn gevlucht. De gevolgen hiervan zijn dat de burgers van het land en de nieuwkomers in aparte groepen worden geplaatst, wat vervolgens leidt tot minder sociale contacten of zelfs tot agressie, stress en andere negatieve emoties. Dit is iets wat we niet willen laten gebeuren. We willen juist dat burgers en nieuwkomers van elkaar leren en geen vooroordelen hebben over hoe een persoon in elkaar zit. Daarom bedachten wij het idee om “United By The Grill” op te zetten voor nieuwkomers en buurtbewoners.

´´Ons doel is om de nieuwkomers en de buurtbewoners te verenigen en dat er wederzijds begrip ontstaat´´

Met het opzetten van een grootschalig BBQ op donderdagavond 12 oktober in de stadstuin van Het Magazijn brengen wij mensen bij elkaar door middel van eten, drinken en muziek. Met behulp van de 6 meter lange smoker die we mogen lenen van BBQ Experience kunnen we voldoende groente, vlees en vis grillen voor de hoeveelheid mensen die erop afkomen. Verder krijgen wij hulp van Het Magazijn, BBQ Experience Dordrecht, Slagerij Kaswa, M&K Et Dunyasi, Mezze Gourmet, Bakkerij Samen, Speelotheek PIP & ZO, Nannings Catering, Dirk van den Broek, Dordt voor Oekraïne, Vluchtelingenwerk Nederland, NewBees, WelcomeApp, Dordt Centraal en Ik Ben Geweldig.

Tijdens de BBQ plaatsen we de buurtbewoners en de nieuwkomers op willekeurige plekken. Hierdoor ontstaat er een communicatie tussen de twee groepen. Om de communicatie te versterken zijn we van plan om activiteiten uit te voeren die in teamverband worden gedaan. Tijdens deze activiteiten hopen wij het resultaat te zien van wederzijds begrip en een gevoel van thuis te creëren. Ons doel is om de nieuwkomers en de buurtbewoners te verenigen en dat er wederzijds begrip ontstaat. Wij hopen en denken dat de nieuwkomers zo een gevoel van acceptatie krijgen en dat ze zich gewaardeerd voelen in het land waar ze naartoe zijn gevlucht.

De avond was met ongeveer 100 bezoekers echt meer dan geslaagd. Op tafel hadden we kaartjes neergelegd met vragen erop, in het Nederlands, Oekraïens en in het Arabisch, die mensen elkaar konden stellen. Omdat de barbecue het niet meteen deed, duurde het wat langer voordat het eten opgediend werd. Dat zorgde ervoor dat mensen met elkaar in gesprek gingen, met behulp van de vragen en de tolken. De aanwezige tolken vertelden ons later dat er heel mooie contacten waren ontstaan, al in dat eerste uurtje. Dat de barbecue het niet meteen deed, was dus eigenlijk helemaal niet zo erg. Al met al kijken we met trots terug op het evenement!

Lees hieronder het interview wat is afgenomen door Dordt voor Oekraïne.


https://share.sender.net/campaigns/6Aio/update-dordt-voor-oekra%C3%AFne-week-83

Thema: Nieuw in Holland
Resultaat: Begrip creëren tussen nieuwkomers en de inwoners van Dordrecht
Fase: Realisatie