Klerenzooi 

Elk jaar worden er per persoon 46 fast fashion kledingstukken gekocht door de mensen in Nederland. Gemiddeld heeft iemand in Nederland 173 kledingstukken in zijn kast hangen waarvan we ongeveer 50 stukken niet gebruiken. En ook elk jaar weer doen we met zijn alle 40 kledingstukken weg per persoon. Dit zijn grote aantallen. In Nederland worden duizend kilo’s kleding vernietigd in een jaar. Kleding wordt gekocht, tijdelijk gedragen en vervolgens weggegooid; 688 miljoen kledingstukken gooien Nederlanders jaarlijks weg. Ook onverkochte kleding zorgt voor vervuiling; 51 miljoen kledingstukken per jaar gaan in de verbrandingsoven. Dit zorgt voor veel meer milieu, gezondheids en geldproblemen voor mensen in arme landen. In deze 3e wereld moeten mensen onder extreem slechte omstandigheden kleding fabriceren voor onvoorstelbare lage lonen. Wij willen hier aan de hand van Klerenzooi aandacht voor gaan vragen. 

Wat is Klerenzooi?

Klerenzooi is een manier waar je leert hoe je van oude kleding toch weer nieuwe toffe dingen kan gaan maken en dit kan laten zien aan anderen door de expositie.

Workshop 

De workshop vindt plaats op 24 januari van 16:00 – 18:00 in locatie Abtswoude Bloeit van het Cultuurhuis.

Iedereen mag meedoen aan de workshop, jong en oud. Als je meedoet, is het handig om oude kledingstukken mee te nemen die je wilt omtoveren tot iets nieuws, iets tofs en iets unieks. Dit gaan we doen door middel van:

  • Naaien/borduren
  • Textielverven
  • Tie dyen (bleken)

En andere technieken om kleding te pimpen.

Het wordt ook vooral een gezellige middag waar iedereen zijn/haar creativiteit kan gebruiken om te maken wat dingen tof vindt.

Aanmelden kan door ons een berichtje te sturen via onze Instagram.

Expositie 

Van alle kleren wordt een ‘before & after’ foto gemaakt: het originele kledingstuk en het kledingstuk nadat het is gepimpt. Dit wordt tentoongesteld op 31 januari van 16:00 – 18:00 op dezelfde locatie als de workshop.

Met de expositie willen we ook anderen inspireren om kleding op te pimpen en te laten zien dat je dus van oude kledingstukken die niet meer worden gebruikt, iets nieuws kunt maken.

Waarom? 

Oude, maar nog herbruikbare kleding, krijgt een nieuw leven ingeblazen. Verder maken we er samen met iedereen een gezellige middag van. Hiermee hopen we ook anderen aan te sporen hun kleding niet zomaar weg te doen of impulsief nieuwe kleding te gaan kopen bij fast fashion winkels, maar er wat langer bij stil te gaan staan voor ze wat nieuws kopen want misschien heb je het wel helemaal niet nodig. We willen zorgen dat mensen bewust worden wat er met hun kleding gebeurt als je het mee geeft aan een instantie zoals Leger des Heils of weggooit in een kledingcontainer. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor de plek waar het belandt. Kijk bijvoorbeeld eens even naar Ghana in Afrika. Hier liggen duizenden oude versleten fast fashion kledingstukken verspreid op meerdere vuilnisbelten of langs het strand. Deze mensen worden letterlijk en figuurlijk overspoeld met onbruikbare kleding. Wij vinden dat dit eens goed anders moet en willen hier door middel van een bewustwordings workshop en expositie mensen op de hoogte stellen want hier zijn de meeste mensen niet eens van op de hoogte in Nederland. 

Wie organiseert Klerenzooi?

Dit concept is bedacht door de stagiaires Kim, Nikki en Noa van STAD Delft, aan de hand van het slimpact thema: Snelle Mode. 

Sfeerschets 

Stel je voor je hebt je kledingkast opgeruimd en je hebt 2 volle vuilniszakken aan kleding eruit gehaald die allemaal weg mogen. Maar waar ga je het laten? En wat moet je er mee doen? Dan bedenk je opeens dat je eigenlijk veel van de kleding in de vuilniszakken opnieuw zou kunnen gebruiken. Toevallig zag je een post voorbij komen over de workshop en expositie van Klerenzooi. Eigenlijk lijkt het je veel te zonde om je kleding weg te gooien want wie weet waar het terechtkomt? Misschien wel in de natuur en dit wil je graag voorkomen. 

Je meld je aan en ga naar de locatie van Klerenzooi met je vuilniszakken. Hier ontmoet je veel anderen die ook hun kleding gaan pimpen. Na een gezellige middag maken we met zijn alle foto’s van het eindresultaat (voor de middag hebben we de kleding ook nog in oude staat gefotografeerd). Deze foto’s gaan we uiteindelijk gebruiken tijdens de expositie. Trots kijk je naar het eindresultaat. Dit is toch wel beter dan het weggooien of weggeven aan het goede doel. Nu kan je er zelf weer opnieuw plezier van hebben. 

Deel dit via:
mike