Heb jij ook een goed idee?

Tijdbom

De stagiaires van STAD Dordt hebben gewerkt aan het thema, Digitale Weerbaarheid. Deze opdracht komt vanuit het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid, met de vraag om na te denken over hoe dit thema op de agenda kan komen bij de beleidsmakers van de stad. Hoe kan Digitale Weerbaarheid helpen om radicalisering, polarisatie en maatschappelijke spanningen te voorkomen? En hoe krijgen we dit op de agenda van de bestuurders? De stagiaires hebben gekozen om de urgentie aan te duiden door middel van een realistische short film.

Logline:
De short film onderzoekt het proces waarin een persoon, die zich onbegrepen voelt in de echte wereld, steeds verder afdwaalt in de online wereld. Door de kracht van algoritmes komt hij of zij terecht in radicale online bubbels. De film volgt deze verschuiving en de groeiende isolatie van de hoofdpersoon, waarbij de grens tussen de realiteit en de digitale wereld steeds meer vervaagt.

Synopsys:
Een jongen die zich onbegrepen voelt in de echte wereld, steeds verder afdwaalt in de online wereld. Waar hij wordt gebrainwashed door het heftige algoritme en maakt een keuze dat zijn leven van afhangt.

De film begint met het alledaagse leven van de hoofdpersoon: een jongvolwassene die worstelt met sociale afwijzing en een gevoel van niet begrepen worden door mensen om hem heen. De dagelijkse interacties zijn kort en kil, alsof niemand echt luistert. De hoofdpersoon keert zich steeds vaker tot het internet, waar hij of zij op zoek gaat naar antwoorden of gelijkgestemde stemmen.

We zien hoe het online gedrag van de hoofdpersoon door algoritmes langzaam richting radicalere content wordt geduwd. Wat begint als onschuldige interesse in maatschappelijke vraagstukken, verandert door het aanhoudende aanbod van extreme video’s, artikelen en discussiegroepen. De hoofdpersoon merkt niet dat zijn of haar online omgeving steeds meer in een eenzijdige, radicale richting beweegt.

Het dagelijks leven en de online wereld beginnen in de film steeds meer tegenover elkaar te staan. In real life wordt de hoofdpersoon steeds meer genegeerd, vervreemd en trekt hij of zij zich verder terug. In de online wereld vindt de persoon steeds meer bevestiging, maar het is een bevestiging die langzaam gebaseerd is op extremisme en onwaarheden.

Het moment waarop de hoofdpersoon zich volledig laat meeslepen, is subtiel maar krachtig. De film toont geen plotselinge radicale acties, maar de geleidelijke verandering van gedachten en overtuigingen. De hoofdpersoon begint de realiteit buiten de digitale wereld te wantrouwen en raakt emotioneel afhankelijk van de extreme ideeën en groepen waarin hij of zij is beland. De online wereld biedt een schijn van begrip en kameraadschap, maar het leidt de persoon steeds verder van zichzelf en de waarheid.

De film is terecht gekomen met verschillende wethouders, beleidsmakers en bestuurders binnen Gemeente Dordrecht. Welke binnenkort langskomen op kantoor om het gesprek aan te gaan met de stagiaires. Ook hebben we een samenwerking met HOF Live gevonden, waar op 16 januari 2025 de film zal worde vertoond als opening van de podcast. Deze aflevering gaat het over De Kracht en de Keerzijde van Social Media.

Thema: digitale weerbaarheid
Fase: Realisatie